مادر شدن یکی از لحظات زیبایی است که هر انسانی دوست دارد طعم شیرینش را بچشد اما در کنار این شیرینی بدن انسان دچار تغییرات هورمونی خاصی می شود که بر پوست بدن او تاثیر می گذارد. این تغییرات پوستی گاهی آزار دهنده است اما اکثر تغییرات موقتی بوده و بعد از اتمام دوران بارداری، این تغییرات به مرور بهبود می یابند. مراقبت پوست در دوران بارداری از الزاماتی می باشد که بایستی رعایت شود.
برای مراقبت از پوست بدن و بخصوص صورت بایستی یک برنامه ی منعطف و کوتاه مدت برای خود بنویسید که از پوستتان مراقبت های لازم را بعمل آورید. یکی از این موارد، مراقبت پوست در دوران بارداری می باشد. تمیز کردن و مرطوب کردن پوست از جمله کار هایی است که می بایست در طول روز برای زنان باردار انجام پذیرد. پاکسازی پوستی حداقل در روز بایستی دو مرتبه صورت بگیرد. در این مقاله به بررسی روش های مختلف مراقبت از پوست خواهیم پرداخت. برای مطالعه این نوشته با آموزشکده هنرپژوه همراه باشید.
مراقبت پوست در دوران بارداری در برابر نور خورشید
مراقبت پوست در دوران بارداری به خصوص مواقعی که نور خورشید به شدت در حال تابش می باشد، توصیه می شود. این توصیه شامل استفاده کردن از کرم ضد آفتاب نیز می باشد. حتی در مواقعی که هوا ابری یا بارانی است مصرف کرم ضد آفتاب الزامی است.
زمانی که میزان تابش نور خورشید بسیار زیاد است، حتی الامکان برای خروج از منزل بایستی محتاطانه عمل نمود. ضمن اینکه در این خصوص باید از کرم های ضد آفتابی استفاده نمود که در برابر اشعه های uvb, uva نور خورشید از پوست شما محافظت به عمل می آید.
محصولات شیمیایی و سمی ضرر هایی برای پوستتان دارند
توصیه ی دیگر ما به شما این است که از محصولاتی که دارای مواد شیمیایی هستند، استفاده نکنید. مواد سمی و شیمیایی همچون: پارابن، تولوئن، فتالات، فرمالدئید، سالیسیلیک اسید، بتا هیدروکسی اسید، دی هیدروکسی استون و آلومینیوم کلراید، علاوه بر اینکه برای جنین شما خطرناک است، برای پوست شما نیز ضرر فراوانی دارد.
پس از مصرف آن ها جدا اجتناب کنید و مراقبت پوست در دوران بارداری را جدی بگیرید. حتما قبل از استفاده از محصولات مراقبتی، برچسب پشت آن محصول را مطالعه نمایید تا از نبود مواد مضر در محصول اطمینان کافی را حاصل نمایید.
از داروهای ضد آکنه استفاده نکنید
اگر قبل از دوران بارداری از داروهای ضد آکنه به صورت خوراکی یا موضعی استفاده می کردید، در دوران بارداری مصرف آن ها را کنار بگذارید. داروهایی مثل: رتین، آکوتان و سایر رتینوئیدها هستند که از طریق پوست شما جذب می شود و مستقیما وارد جریان خون جنین شده و می تواند باعث نقص هایی در صورت، قلب و مغز جنین شوند پس این توصیه ها را جدی بگیرید و مراقبت پوست در دوران بارداری را همیشه در اولویت قرار دهید.
ترک های پوستی یکی از شایعترین آسیب های بدنی
در دوران بارداری یکی از شایعترین آسیب های پوستی، ترک ها هستند. این ترک ها از سه ماهه ی اول بارداری به بعد، بر روی پوست ایجاد می شوند و حدود ۵۰ الی ۹۰ درصد پوست را درگیر می کنند؛ زیرا در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی و کش آمدن پوست بدن، ترک ها به وجود می آیند و در ابتدا به رنگ های صورتی و بنفش ظاهر می شوند. همچنین پس از زایمان رفته رفته سفید یا خاکستری می شوند.
چگونگی کاستن و کمرنگ کردن ترک های پوستی
همانطور که گفتیم ترک های پوستی یکی از شایعترین آسیب های بدنی است که متاسفانه از ایجاد شدن آن ها نمی توان جلوگیری کرد اما می توان از شدت آن ها کاست و از گسترش بی رویه آن ممانعت به عمل آورد. ضمن اینکه با استفاده از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن بادام و روغن شی باتر می توان تاثیر ترک ها را بر روی پوست اعضای مختلف بدن کمتر نمود.
بخش هایی که در بدن می توانند تحت تاثیر آسیب های ناشی از کشیدگی پوست و ترک ها قرار بگیرند شامل شکم، سینهها، رانها و باسن می باشد و با مالیدن این روغن ها بر روی این قسمت ها می توان از آثار احتمالی و جبران ناپذیر ترک های پوستی جلوگیری به عمل آورد. همچنین با تایید پزشک می توانید از کرم ها و لوسیون های مخصوص ترک های پوستی استفاده کنید و مراقبت پوست در دوران بارداری را در حد امکان رعایت نمایید.
ورزش کردن حتما در اولویت باشد
مراقبت پوست در دوران بارداری تنها در مواردی که گفته شد خلاصه نمی شود. بلکه فعالیت بدنی و ورزش را نیز نباید در این دوران فراموش نمود. برای دوران بارداری ورزش های مخصوص اصولا پیشنهاد می شود.این ورزش ها می توانند به بهبود روند سخت زایمان کمک شایانی نمایند.
ورزش هایی مثل یوگا و لاماز و نیز ورزش های دیگری مانند پیاده روی و ایروبیک آهسته، باعث می شوند تا تعریق بدن افزایش یافته و سموم به صورت مکرر از طریق منافذ پوستی دفع شوند. دفع عرق باعث می شود تا منافذ پوستی آزاد شده و مواد مغذی بیشتری نیز به پوست برسد و پوست نسبت به گذشته شفاف تر شود.
زیاد آب میل کنید
از دیگر قوانین مهم در خصوص زیبایی پوست این است که بایستی برای حفظ شادابی پوست، آب فراوان بنوشید تا بدن شما هیدراته شود. نوشیدن آب باعث عملکرد بهتر گردش خون و دفع مواد زاید از بدن افراد می شود. ضمن اینکه مصرف آب به حفظ مایع آمنیوتیک (مایع دور جنین) کمک می نماید. حداقل مصرف 2 لیتر آب در روز برای بانوان باردار توصیه می شود. این حجم از مصرف به حفظ سلامتی خانم و فرزندش کامل قابل توجهی می نماید. همچنین زیبایی پوست بدن نیز حفظ می شود. مراقبت پوست در دوران بارداری باید به خوبی کنترل شود تا آسیب به پوست وارد نشود.
بارداری و مراقبت از پوست: استفاده از چه محصولاتی بی خطر است؟
اکثر محصولات مراقبت از پوست بدون نسخه در دوران بارداری بی خطر هستند. با این حال، ایده خوبی است که از مواد خاصی مانند رتینوئیدها، هیدروکینون و فتالات ها اجتناب کنید.
تغییرات پوستی مانند ترک های پوستی، خشکی و هایپرپیگمانتاسیون همگی می توانند در دوران بارداری اتفاق بیفتند. بعید است که یک روال مراقبت از پوست نیاز به تغییرات اساسی داشته باشد، اما افراد باردار باید از برخی مواد شیمیایی موجود در محصولات اجتناب کنند.
این مقاله مواد تشکیل دهنده ای را که باید از آنها اجتناب کنید را بررسی می کند و چندین مورد را که برای استفاده بی خطر هستند فهرست می کند.
چه تغییرات پوستی در دوران بارداری رخ می دهد؟
به دلیل تغییرات هورمونی، یک فرد باردار ممکن است:
- علائم کشش
- هایپرپیگمانتاسیون
- آکنه
- خط سیاه، خط تیره ای که از ناحیه دریایی تا ناحیه شرمگاهی امتداد دارد
- رگهای عنکبوتی
- رگهای واریسی
توصیه می کند قبل از استفاده از هر محصولی برای ترک های پوستی با متخصصان مراقبت های بهداشتی هنرپژوه صحبت کنید. این به این دلیل است که برخی از کرمها، لوسیونها و ژلهایی که ادعا میکنند ترکهای پوستی را درمان میکنند حاوی رتینول هستند که میتواند به جنین آسیب برساند.
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG) استفاده از مرطوب کننده های سنگین در دوران بارداری را برای کمک به نرم نگه داشتن پوست توصیه می کند.
برخی از موادی که در دوران بارداری باید اجتناب کرد
برخی از مواد شیمیایی مراقبت از پوست می توانند عوارض ایجاد کنند. افراد باردار باید از محصولاتی که حاوی هر یک از این مواد هستند اجتناب کنند:
رتینوئیدها
رتینوئیدها شکل مصنوعی ویتامین A هستند که می توانند بیماری های پوستی مانند آکنه کیستیک را درمان کنند.
افراد باردار نباید داروهای خوراکی حاوی رتینوئید را در دوران بارداری مصرف کنند، زیرا این داروها می تواند منجر به ناتوانی های مادرزادی مانند سندرم رتینوئید جنین شود.
برخی از محصولات موضعی مانند کرم ها و پمادها نیز حاوی رتینوئید هستند. بر اساس تحقیقات سال 2020، اثرات منفی این محصولات در دوران بارداری بعید است، اما همچنان توصیه می شود از مصرف رتینوئیدهای موضعی تا بعد از بارداری اجتناب کنید.
برخی از محصولات بدون نسخه حاوی رتینوئید هستند. بررسی دقیق برچسب ها مهم است.
هیدروکینون
هیدروکینون در محصولات تجویزی است که افراد برای روشن کردن پوست خود از آن استفاده می کنند.
تحقیقات سال 2021 گزارش می دهد که پوست تقریباً 35 تا 45٪ منبع مطمئن هیدروکینون موجود در این محصولات را جذب می کند. در حالی که بعید است که این امر باعث ایجاد عوارض جانبی شود، متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند از مصرف این ماده در دوران بارداری و شیردهی خودداری کنید.
فرمالدئید
فرمالدئید دیگر یک عنصر رایج در لوازم آرایشی نیست زیرا شناخته شده است که خطر ابتلا به سرطان و از دست دادن بارداری را افزایش می دهد.
با این حال، برخی از لوازم آرایشی حاوی مواد شیمیایی به نام “رها کننده فرمالدئید” هستند که با گذشت زمان تجزیه می شوند و به مولکول های فرمالدئید تبدیل می شوند.
چنین مواد شیمیایی عبارتند از:
- 5-برومو-5-نیترو-1،3-دیوکسان
- برونوپل که 2-برومو-2-نیتروپروپان-1،3-دیول نیز نامیده می شود
- دیازولیدینیل اوره
- هیدانتوئین DMDM
- هیدروکسی متیل گلیسینات
- ایمیدازولیدینیل اوره
- کواترنیوم-15
بررسی لیست مواد اولیه قبل از خرید بسیار مهم است.
فتالات ها
فتالات ها با هورمون های بدن تداخل دارند. آنها برای جنین مضر هستند و در صورت امکان، کودکان و بزرگسالان باید از این مواد شیمیایی اجتناب کنند.
تحقیقات انجام شده در سال 2020 گزارش می دهد که قرار گرفتن در معرض فتالات قبل از تولد سطوح زیر را مختل می کند:
- هورمون های تیروئید
- هورمون های جنسی
- 25-هیدروکسی ویتامین D
- این می تواند منجر به:
- زایمان زودرس
- پره اکلامپسی
- اختلالات گلوکز مادر
- کریپتورکیدیسم نوزادان، زمانی است که بیضه ها در موقعیت صحیح قرار ندارند
- هیپوسپادیاس نوزاد، زمانی است که مجرای ادرار در موقعیت صحیح آلت تناسلی قرار ندارد
- فاصله کوتاه بین مقعد و اندام تناسلی در نوزادان
- محدودیت های رشد
- خبرنامه خط سلامت
نکات عملی برای کمک به حمایت از سفر والدینی خود دریافت کنید
Medical News Today برای شما Healthline Parenthood، یک خبرنامه هفتگی مملو از پشتیبانی و مشاوره والدین را برای شما به ارمغان می آورد.
مواد ایمن
بسیاری از مواد تشکیل دهنده مراقبت از پوست هیچ خطری ندارند. به عنوان مثال، ACOG گزارش می دهد که استفاده از مواد زیر در درمان آکنه بی خطر است:
- آزلائیک اسید
- اسید گلیکولیک
- بنزوئیل پراکسید موضعی
- اسید سالیسیلیک موضعی
- درباره ایمنی سالیسیلیک اسید و بارداری بیشتر بدانید.
- یک فرد همچنین ممکن است محصولاتی را انتخاب کند که حاوی:
- کره کاکائو
- آلوئه ورا
- آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C یا E
- کره شی
- روغن نارگیل
مراقبت از پوست آکنه در دوران بارداری
در اوایل بارداری، تغییرات هورمونی می تواند آکنه را بدتر کند. تمایل به بهبود در مراحل بعدی بارداری دارد.
قبل از تصمیم گیری در مورد درمان آکنه با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. با این حال، AAD گزارش می دهد که موارد زیر احتمالاً ایمن هستند:
- آنتی بیوتیک های موضعی
- آنتی بیوتیک های خوراکی، از جمله آزیترومایسین و کلاریترومایسین
- اسید آزالائیک
- بنزوئیل پراکسید، در مقادیر محدود
- درمن با لیزر و نور
برای کمک به مدیریت آکنه در دوران بارداری، فرد ممکن است:
- صورت را دو بار در روز بشویید.
- از یک پاک کننده ملایم و آب ولرم استفاده کنید.
- موهای چرب را اگر صاف هستند، هر روز شامپو بزنید، اما اگر موهای فر یا قلاب دار هستند، کمتر.
- موها را از صورت دور نگه دارید، زیرا محصولات مراقبت از مو می توانند منافذ را مسدود کنند.
- از برداشتن یا فشار دادن جوش ها خودداری کنید، زیرا انجام این کار می تواند باعث ایجاد باکتری های مضر و بدتر شدن جای زخم شود.
- اگر فردی از لوازم آرایشی استفاده می کند، باید برای انواع بدون روغن استفاده کند.
افراد باردار باید از درمانهای آکنه زیر اجتناب کنند:
- ایزوترتینوئین
- تازاروتن
- اسپیرونولاکتون
- آداپالن
- ترتینوئین
- تری فاروتن
همچنین، هر گونه درمانی که حاوی داکسی سایکلین، مینوسیکلین یا تتراسایکلین است را قبل از هفته 15 بارداری متوقف کنید، زیرا این مواد شیمیایی می توانند دندان های جنین را لکه دار کنند. اسید سالیسیلیک ممکن است برای مدت محدودی بی خطر باشد.
ضد آفتاب
همانطور که AAD اشاره می کند، کرم ضد آفتاب نقش مهمی در پیشگیری از سرطان پوست، آفتاب سوختگی و پیری زودرس دارد. منبع مورد اعتماد اداره غذا و دارو (FDA) اخیراً پیشنهاد کرده است که دو ماده ضد آفتاب “به طور کلی ایمن و موثر شناخته شوند.” این مواد عبارتند از:
- دی اکسید تیتانیوم
- اکسید روی
اینها معمولاً در کرمهای ضد آفتاب بر پایه مواد معدنی وجود دارند که روی سطح پوست قرار میگیرند و اشعههای مضر UV را منحرف میکنند. به آنها ضد آفتاب فیزیکی نیز گفته می شود.
از سوی دیگر، ضد آفتاب های شیمیایی، اشعه ماوراء بنفش را جذب می کنند. آنها معمولا حاوی یک یا چند مورد از این مواد هستند:
- اکسی بنزون
- آووبنزون
- octisalate
- اکتوکریلن
- همسالات
- اکتینوکسات
یک کارآزمایی بالینی در سال 2020 نشان داد که این مواد شیمیایی هفتهها پس از آخرین استفاده روی پوست و در جریان خون قابل تشخیص هستند. افراد باردار ممکن است بخواهند به جای آن از ضدآفتاب های حاوی مواد معدنی استفاده کنند، زیرا پوست آنها را جذب نمی کند.
نحوه بررسی محصولات مراقبت از پوست
هر کسی که در مورد ایمنی روال مراقبت از پوست خود سوالی دارد باید با یک متخصص پوست صحبت کند. پزشک متخصص زنان همچنین میتواند بیخطر بودن برخی از محصولات مراقبت از پوست را توضیح دهد.
به طور کلی، تحقیقات در مورد ایمنی مواد شیمیایی مختلف مراقبت از پوست در دوران بارداری محدود بوده است. اکثر مطالعات حکایتی، موردی خاص یا مبتنی بر حیوان هستند. بنابراین، معمولاً بهتر است محتاط باشید. این ممکن است به معنای تعویض محصولات مراقبت از پوست یا توقف برخی درمان ها در دوران بارداری برای جلوگیری از هرگونه خطر برای جنین باشد.
پایگاه داده گروه کاری محیط زیست دارای رتبه بندی ایمنی برای بیش از 87000 محصول بهداشتی است. این ابزار همچنین به مواد تشکیل دهنده هر محصول با بیش از 60 سمیت و پایگاه داده نظارتی ارجاع متقابل می دهد.
به موضوعات بهداشتی که بیشتر به آنها اهمیت می دهید عمیق تر بپردازید. امروز در اولین خبرنامه حقایق ما مشترک شوید.
روال مراقبت از پوست در دوران بارداری
تا زمانی که هر محصول ایمن باشد، هیچ دلیلی برای تغییر روال منظم مراقبت از پوست در دوران بارداری وجود ندارد.
AAD توصیه می کند:
- استفاده از آب ولرم هنگام شستن صورت یا حمام
- استفاده از یک پاک کننده ملایم و بدون الکل با نوک انگشتان
- اگر از اسکراب بدن استفاده می کنید، آن را به آرامی با حرکات دایره ای روی پوست ماساژ دهید
- شستشو با آب ولرم
- به جای مالش دادن، پوست را با حوله خشک کنید
- استفاده از مرطوب کننده، مراقبت ویژه از کشیدن پوست اطراف چشم
- استفاده از کرم ضد آفتاب بر پایه مواد معدنی در هر ناحیه ای که در معرض نور خورشید است
- درباره روال های مراقبت از پوست توصیه شده توسط متخصصین پوست بیشتر بدانید.
بهترین کلینیک و آموزشگاه پوست و مو
برای حفظ و مراقبت زیبایی های پوستی بایستی تحت نظر متخصصین و پزشکان حوزه پوست و مو قرار گرفته و بهترین راه حل برای یافتن چنین متخصصی مراجعه به آموزشگاه ها و کلینیک های پوست و مو می باشد.
مراقبت پوست در دوران بارداری حساسیت بسیار زیادی دارد و در صورت کوچکترین اشتباه ممکن است که آثار تیره ای بر روی پوست مادر باقی بماند. از این رو دریافت مشاوره از بهترین کلینیک و آموزشکده مشاوره پوست و مو مانند آموزشکده هنر پژوه یکی از مهمترین راه ها برای حراست و مراقبت از سلامت و زیبایی پوست در دوران بارداری می باشد. در صورت تمایل به دریافت نوبت می توانید اینجا کلیک نمایید.
نتیجه گیری
مادر شدن از نعمت هایی است که بدن خدا به انسان عطا نموده و در دوره بارداری بدن شاهد تغییراتی گسترده ای خواهد بود و بعضا این تغییرات ممکن است که موقتی و آزار دهنده باشد. در این دوران توصیه ی اولیه به خانم های باردار این است که روزی حداقل دوبار پوست صورت خود را با پد های بهداشتی پاکسازی نمایند. از پوست خود در برابر نور خورشید نیز محافظت کرده و حتی در مواقعی که هوا بارانی یا ابری است از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. از محصولات شیمیایی و سمی اصلا استفاده نشود. همچنین قبل از استفاده از کرم ها بایستی برچسب پشت آن مطالعه گردد.
اغلب خانم ها از داروهای ضد آکنه به شکل خوراکی یا موضعی در پیش از بارداری استفاده می کنند اما در دوران حاملگی اصلا نباید این دارو ها مورد استفاده قرار بگیرند؛ زیرا برای سلامت خانم و فرزندش خطرناک می باشند. ضمن اینکه از رشد ترک های پوستی ای که در سه ماهه ی اول بارداری به رنگ های صورتی و بنفش درآمده و بعد از زایمان به رنگ های تیره تر تغییر رنگ می دهند، نمی توان جلوگیری نمود.
اما می توان با استفاده از روغن های طبیعی و کرم های مورد تایید پزشکان از شدت این تغییر رنگ کم کرد. ورزش هایی مثل یوگا بایستی در اولویت قرار گرفته و از خوردن آب نیز نبایستی غافل شد تا مراقبت پوست در دوران بارداری به بهترین شکل ممکن اتفاق بیفتد.
در دوران بارداری، فرد باید از محصولات حاوی رتینوئید، هیدروکینون، فرمالدئید یا فتالات اجتناب کند.ممکن است فرد بتواند از آنهایی که حاوی آزلائیک اسید، اسید گلیکولیک، اسید سالیسیلیک موضعی یا بنزوئیل پراکسید موضعی هستند استفاده کند، اما بهتر است ابتدا با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
برخی از مواد بی خطر عبارتند از آلوئه ورا، کره شی، روغن نارگیل، کره کاکائو و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E یا C. با توجه به ایمن بودن تمام محصولات مربوطه، فرد نباید نیازی به تغییر چشمگیر روال مراقبت از پوست خود در دوران بارداری داشته باشد.